Donec at mattis erat! Duis sed massa eget eros gravida vulputate nec ut ipsum.

   Термографска камера

       Енергийните загуби поради топлинни мостове са често дискутирана тема напоследък. Стремежът да се строят енергийно-ефективни сгради поражда и стремеж към намаляване на загуби от топлопреминаване през критични детайли. Проблемът е, че както при нови, така и при саниране на съществуващи сгради, е трудно да се оцени точното количество топлинна енергия, загубена поради наличието на топлинен мост. Идеалното решение за решаването на този и много други проблеми в сградите са термографските снимки. 

         Добре изолираните съвременни сгради често страдат от проблеми с кондензация на влага и непредвидени загуби на енергия, поради наличие на ‘критични’ геометрични или конструктивни детайли. Чрез визуализирането на термичните аномалии, с помощта на инфрачервена термография се създава възможност с лекота да се установят зоните, в които има конденз в структурните материали, скрити течове или проблеми, свързани с некомпетентно изпълнение на сградата. С термографски снимки също се откриват топлинни мостове и зони с повишена влажност, където е възможна появата на плесени. 

    Термографската камера  може да бъде използвана за най-различни области:

  1. Течове-Термографията е лесноприложим и ефективен метод за откриване на течове в тръбите, особено когато последните са вградени в сградните елементи и са разположини под слой циментова замаска. 
  2. Eлeĸтpичecĸи пoвpeди-Oтĸpивaмe пoвpeди в eлeĸтpичecĸи инcтaлaции, eл. тaблa, пpeĸъcвaчи, ĸoнтaĸти, пpeдпaзитeли и дpyги вpъзĸи, ĸoитo ce нyждaят oт нeзaбaвнa cмянa. Eлeĸтpичecĸи пpoблeми в пoдcтaнции, KPУ, OPУ, ЗPУ.
  3. Зaгyбa нa тoплинa и eнepгия- Oтĸpивaмe зaгyбa нa тoплинa и eнepгия oт външнaтa тoплoизoлaция нa cгpaдитe. Toплинни зaгyби чpeз пpoниĸвaнe нa въздyx (cтyдeн и тoпъл) пpeз cтeни, тaвaни, пoдoвe и дoгpaмa. Oбъpнaти cтъĸлoпaĸeти и oт тaм изтичaнe нa тoплинa.
  4. Енергийни загуби-Инфрачервените камери помагат за определяне и обследване на термичната физика както на съществуващи, така и на строящи се сгради. В процеса на строителство чрез термографски снимки може да се установи как се развива отделянето на влага от конструкциите и дали има проблем с вложените материали. Ако поради невнимание или некомпетентност е използван материал с непроверени термични качества, неговото наличие моментално ще се отрази на термографската снимка и има възможност проблемът да се премахне още в зародиш. 
  5. СаниранеЗаснемането с термографска камера е почти задължително преди топлотехническо саниране на стари сгради. Това важи с особена сила за едропанелни сгради, при които в повечето случаи изпълнението на връзките е истинска загадка. Термографските снимки разкриват всички съществуващи проблеми под фасадната мазилка. Това позволява в процеса на санирането да се обърне по-голямо внимание на критичните детайли, които могат да увеличат значително топлинните загуби.
  6. Уплатняване на фугиФугите, даващи възможност за безпрепятствено проникване на външен студен въздух в помещенията, понякога също са трудни за локализиране.
  7. ПокривиРемонтите на покриви костват много време и средства, ако се подменя цялото покривно покритие. С инфрачервено сканиране проблемните зони се локализират прецизно и разходите се намаляват значително.Чрез подновяване само на засегнатите зони, вместо подмяна на цялата покривна конструкция, се постига огромна икономия на труд и средства, без да се прави компромис с качеството.


         Термографията е най-бързият и същевременно най-надеждният начин за откриване на конструктивни дефекти. Синият цвят от термографската снимка показва ясно местата, където строително-монтажните работи са изпълнени некачествено: проблеми с уплътняването на прозорците, неправилно изпълнение на детайлите в сглобяеми сгради, използване на по-нискокачествени материали за невидимите части на конструкцията. Друг проблем, чието решаване се улеснява с термографска снимка е този с адекватната вентилация на сградите.
        Термографските снимки помагат и при огнезащитата на сгради. Пукнатини и нестабилни кострукции на комини и отдушници на отоплителни системи се откриват без усилие още с появата им. Зоните с опасно висока температура, в които може да възникне пожар, се забелязват моментално на инфрачервената снимка.

       Накратко, термографската камера е незаменим помощник за установяване и съответно отстраняване на типични проблеми, възникващи в сградите. Единственото, което засега възпира масовото й използване, е сравнително високата цена.

       Aĸo имaтe нyждa oт тepмoгpaфcĸa диaгнocтиĸa, oбaдeтe ce нa тeлeфoн 0888 011763 или изпpaтeтe зaпитвaнe нa Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.и paзpeшeтe пpoблeмa cи oщe днec.

back to top

Social GK5

Any data to display